Signeringsmetoder

Addo ligger alltid i framkant med de digitala signeringslösningarna och krav i EU, inklusive signeringslösningar som bland annat Danskt NemID privat och NemID Anställd, Norskt BankID och Svenskt BankID samt SITHS.

Nämnda lösningar uppfyller alla givande krav för AES (Advanced Electronic Signatures) och (Qualified Electronic Signatures) och levererar ett unikt certifikat till användning till för exempel underskrifter.

Vad är en signering?
Ställ in signeringsmetod i mallar
Ställ in signeringsmetod i utskick
Signeringsmetoder (SES, AES, QES)

Vad är en signering?

Digitala signaturer omfattar en rad olika signeringsmetoder. Att signera digitalt är precis som att signera fysiskt med bläck och penna. En digital signatur är juridiskt bindande och innehåller, beroende på typ, olika uppgifter om undertecknaren.

Beroende på vad du vill ha signerat, var undertecknaren kommer ifrån och hur enkelt det ska vara kan du välja mellan flera olika signeringsmetoder.

Längst ner i artikeln finns en översikt över alla signeringsmetoder i Addo.

Ställ in signeringsmetod i mallar

Med mallar kan du snabbt skapa liknande transaktioner utan att behöva ställa in allt manuellt för varje ny signatur. I mallen kan du också koppla en särskild signeringsmetod så att alla undertecknare automatiskt signerar på detta sätt.

När du använder den här mallen kan du dock fortfarande manuellt välja specifika undertecknare som ska underteckna med en annan metod.

Använd följande guide för att ställa in signeringsmetoden i en mall:

1. Klicka på kugghjulet överst i höger hörn
  2. Klicka på Mallar i vänster sida
  3. Klicka på den mall du önskar att ändra. (För att skapa en ny mall kan du använda denna guide)

Du kommer nu se ett nytt fönster:

1. Klicka på rullgardinsmenyn under Underskrift metod. Här kan du nu välja signeringsmetod.
  2. Kom ihåg att klicka Spara längst ner på sidan

Grattis! Du har nu ändrat signeringsmetoden i din mall.

Ställ in signeringsmetod i utskick

Oavsett hur mallen är utformad kan du ändra vilken signeringsmetod som används innan dokumentet skickas för signering.

Notera - Vissa signeringsmetoder kräver också särskilda autentiseringsmetoder. Om du ändrar signeringsmetoden kommer du också att märka att valet av autentiseringsmetod kommer att låsas.

1. Klicka på Skicka
  2. Klicka på Lägg till undertecknare
  3. Välj Underskrift metod
  4. Klicka på Lägg till

Grattis! Du har nu valt signeringsmetod på din undertecknare.

Signeringsmetoder (SES, AES, QES)

För att läsa mer om de olika nivåer av underskrifter (SES, AES, QES), kan du läsa denna artikel.
Du kan läsa mer ingående information om de olika typerna av signaturer här.

Här är en översikt över de olika signeringsmetoderna:

SES - Simple Simple Electronic Signature: (Inte landberoende)

• Pekskärm

Med en pekskärm undertecknar undertecknaren dokumentet genom att rita sin egen signatur, eventuellt med telefonens pekskärm eller med en pekskärm, en musplatta eller en mus från datorn.

Det är också möjligt att ladda upp en bild för denna typ, men bilden måste vara i något av följande format: .png, .jpg, .jpeg, .bmp, .gif eller .svg.

• OK-knapp

En undertecknare skriver under dokumentet med ett enda klick på en "OK"-knapp. Detta kan användas i fall där det behöver göras snabbt. En OK-signatur är lika giltig och bindande som en pekskärmsunderskrift.

• Godkänd

"Godkänd" är den enda signaturmetod som inte visas på de slutliga dokumenten. Detta används om det till exempel finns en köpare, en säljare och en mellanhand i flödet. Detta kan till exempel vara fallet vid en fastighetsaffär där förmedlaren inte behöver underteckna utan bara vidarebefordrar ett köpserbjudande.

AES - Advanced Electronic Signature: (Landspecifika)

• Danskt MitID/NemID

Danskt MitID är en identifieringsmetod som du som dansk medborgare kan använda för att identifiera dig själv. MitID kommer i framtiden att ersätta det danska NemID. Detta är en pågående process och kommer att ske i flera steg på olika system under de kommande åren. Vi rekommenderar därför att du inte raderar din NemID, utan behåller den tills staten avvecklar den.

NemID är en nationellt erkänd säkerhetslösning för totalt 5 miljoner danska företag, danska medborgare och danska myndigheter. Det används för inloggning, nätbank, offentliga och privata webbplatser och för digitala signaturer. En signatur som görs med NemID binder undertecknaren på samma sätt som ett kontrakt som skrivs med en penna på papper.

• NemID Anställd

NemID:s medarbetarsignatur används av anställda, chefer och ägare till företag när de behöver identifiera sig på företagets vägnar. Den innehåller den anställdes namn, företagets namn och företagets CVR-nummer. NemID-anställdas signatur skyddas av en personlig kod.

• Svenskt BankID

BankID är Sveriges ledande elektroniska identifieringsmetod. BankID har utvecklats av några stora banker som t.ex. Danske Bank, ICA Banken, Ikano Bank, Länsförsäkringer Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Svenska Handelsbanken, Swedbank och Ålandsbanken 2003 och stöder i dag över 8 miljoner svenskar, både för privata och offentliga tjänster. En underskrift med Svenskt BankID är därför lika giltig som en underskrift skriven med penna på papper, eftersom personens identitet verifieras via bankerna och med ett svenskt personnummer. I Sverige är det endast TrustWeaver AB som kan tillhandahålla denna tjänst och därför är de den enda pålitliga tjänsteleverantören i Sverige.

• Svenskt Freja

Svenskt Freja är Sveriges enda e-legitimation som är godkänd med kvalitetsmärket Swedish eID, utfärdat av den svenska regeringen. Freja används främst som ett elektroniskt ID i Sverige, där du bland annat kan visa och dela din identitet med en QR-kod. Förutom att vara ett "elektroniskt svenskt sjukförsäkringskort" kan det också användas för inloggning, tillgång till bank- och försäkringstjänster, onlinebetalning och för att kontrollera vem du lämnar ut dina personuppgifter till. Freja ID tillhandahåller också en användningshistorik, så att användarna kan se vad deras ID har använts till, vilka personuppgifter de har registrerat och möjligheten att välja in och ut ur vad deras personliga ID används till. Även om tjänsten är godkänd med den svenska kvalitetsmärkningen e-legimation finns den inte med på listan över Europas pålitliga tjänsteleverantörer.

• Norskt BankID

BankID är Norges ledande elektroniska identifieringsmetod och har, liksom BankID i Sverige, utvecklats av några större banker. Den lanserades 2004. I dag stöder det sammanlagt över 4 miljoner norrmän med inloggning, tillgång till bank- och försäkringsverksamhet, onlinebetalningar, identifiering via mobiltelefoner och stöd för lagstiftning mot penningtvätt.
I Norge finns det flera betrodda tjänsteleverantörer, bland annat Danske Bank, Bankernes ID-tjeneste, Nordea, SpareBank, DNB Bank och Eika Gruppen.

• Finnish Trust Network

Finska Tupas, som tidigare har använts som en unik identifierare och som en tillförlitlig identifierare i Finland, har nu förklarats föråldrad på grund av EU:s eIDAS-förordning, och därför har en övergång till FTN (Finnish Trust Network) inletts som en del av arbetet med att göra finska signaturer och identifiering mer tillförlitliga och kunna uppfylla den europeiska standarden eIDAS.
Den finska regeringen har inrättat FTN, som möjliggör ökad identifieringssäkerhet och därmed blir den enda standardiserade lösningen i Finland.

Det finska FTN kan användas för inloggning i bank- och försäkringsverksamhet, onlinebetalningar och stöd för digitala signaturer och är certifierat enligt de högsta EU-standarderna.

• SITHS/EFOS

"SITHS är en svensk chipkortsbaserad eID-lösning för yrkesmässigt bruk. Det används av vårdpersonal och andra anställda inom den svenska hälso- och sjukvården samt av andra anställda inom den svenska offentliga sektorn. SITHS är godkänd som svensk e-legitimation av den svenska myndigheten DIGG för "svensk nivå 3".

SITHS används i första hand för autentisering och signering i lokala system inom användarens organisation, t.ex. i ett elektroniskt journalsystem.

Addo stöder autentisering och signering online med SITHS.

SITHS kommer att överföras till EFOS.

• eHerkenning

eHerkenning är ett standardiserat inloggningssystem som gör det möjligt för organisationer att göra sina tjänster tillgängliga online och säkert för företag, tjänstemän och konsumenter. Användarna loggar in på en webbtjänst med hjälp av sin eHerkenning-token, vilket gör det möjligt för dem att hantera sina ärenden online.

eHerkenning kontrollerar om den person som använder en tjänst är den person som han eller hon säger sig vara, men också om personen är behörig att agera. Detta innebär att organisationer alltid vet vem de har att göra med och om personen är behörig att agera.

• iDIN

iDIN är en nederländsk e-legitimation som skapats av Dutch Payment Association (BVN, Betaalvereniging). Den utvecklades i samarbete mellan alla större nederländska banker så att vanliga människor kan använda den välkända autentiseringsprocessen från sin internetbank. Autentiseringsprocessen bidrar till att öppna upp användningen av e-legitimation för stora delar av den nederländska marknaden.

• eIDAS

eIDAS är en gemensam europeisk autentiseringsmetod som gör det möjligt för konsumenterna att använda sin egen säkra och tillförlitliga inloggningsmetod. Genom att välja eIDAS som identifieringsmetod tillåter du undertecknaren att identifiera sig med ett godkänt digitalt ID i det aktuella landet. Mottagaren väljer från listan över länder och får sedan ett nytt fönster för själva identifieringen.

• Andra europeiska länder

Förutom Danmark, Norge, Sverige och Finland måste övriga EU-länder från och med september 2018 acceptera elektroniska signaturer och identifiering från alla EU:s medlemsstater enligt eIDAS-förordningen. Varje medlemsstat måste därför också upprätta, upprätthålla och offentliggöra en förteckning över betrodda tjänsteleverantörer tillsammans med information om den betrodda tjänst som de erbjuder.

Addo expanderar kontinuerligt när det gäller nya signatur- och autentiseringsalternativ, och snart kommer det också att vara möjligt att identifiera sig med flera nederländska identifieringsplattformar. Vi kommer att hålla dig uppdaterad om detta och du kan med fördel kontrollera våra utgåvor på vår supportsida.