Signeringsmetoder

Addo er alltid i forkant av digitale signeringsløsninger og krav i EU, inkludert signeringsløsninger som Dansk NemID privat og NemID-ansatt, Norsk BankID og Svensk BankID samt SITHS.

Disse løsningene oppfyller alle kravene til AES (Advanced Electronic Signatures) og QES (Qualified Electronic Signatures) og gir et unikt sertifikat for bruk i for eksempel signaturer.

Avhengig av hva du skal signere og hvem som skal signere, kan du velge mellom ulike signeringsmetoder, som hver har et unikt stempel på ditt signerte dokument.

(Videoen er på engelsk)

Hva er en signering?
Angi signeringsmetode i maler
Angi signeringsmetode ved sending
Signeringsmetoder (SES, AES, QES)

Hva er en signering?

Digitale signaturer dekker en rekke forskjellige signeringsmetoder. Å signere digitalt er akkurat som å signere fysisk med blekk og pent. En digital signatur er juridisk bindende og inneholder avhengig av type forskjellig informasjon om underskriveren.

Avhengig av hva du trenger signert, hvor underskriveren er fra og hvor enkelt det skal være, kan du velge mellom flere ulike signeringsmetoder.

Nederst i denne artikkelen finner du en oversikt over alle signeringsmetoder i Addo.

Angi signeringsmetode i maler

Maler lar deg lage lignende transaksjoner raskt uten å måtte konfigurere alt manuelt med hver nye signatur. I malen din kan du også koble til en spesiell signeringsmetode slik at alle signere automatisk signerer på denne måten.

Men når du bruker den malen, kan du fortsatt manuelt velge å la spesifikke underskrivere signere med en annen metode.

For å angi signeringsmetoden i en mal, bruk følgende veiledning:

1. Klikk på tannhjulet øverst til høyre

2. Klikk på Maler på venstre side

3. Klikk på malen du vil endre. (For å lage en mal fra bunnen av kan du bruke denne veiledningen)

Du vil nå se et nytt vindu:

1. Klikk på rullegardinmenyen under Signeringsmetode. Her kan du nå velge signeringsmetode.
  2. Husk å klikke på Lagre.

Gratulerer! Du har nå endret signeringsmetoden i malen din.

Angi signeringsmetode ved sending

Uansett hvordan malen din er satt opp, kan du før dokumentet sendes til signatur endre hvilken signeringsmetode som brukes.

Merk – Noen signeringsmetoder krever også spesifikke identifikasjonsmetoder. Hvis du endrer signeringsmetode, vil du også se at valg av identifiseringsmetode vil være låst.

1. Klikk på Send
  2. Klikk på Legg til underskriver
  3. Klikk på rullegardinmenyen under Signeringsmetode. Her kan du nå velge signeringsmetode.
  4. Klikk på Legg til

Gratulerer! Du har nå valgt signeringsmetode for transaksjonen.

Signeringsmetoder (SES, AES, QES)

For å lese mer om de forskjellige nivåene av digitale signaturer (SES, AES og QES) kan du lese denne artikkelen
Du kan lese mer om utdypende informasjon om de spesifikke signaturtypene her

Her er en oversikt over de forskjellige signeringsmetodene:

SES – Standard/Simple Electronic Signature (Ikke landavhengig)

• Skærmunderskrift

Med skjermtekst signerer underskriver dokumentet ved å tegne sin egen signatur, eventuelt med berøringsskjerm på telefonen eller med berøringsskjerm, musematte eller mus fra datamaskinen.
Det er også mulig å laste opp et bilde for denne typen, men bildet må være i ett av følgende formater: .png, .jpg, .jpeg, .bmp, .gif eller .svg.

• OK-knapp

En underskriver signerer dokumentet med et enkelt klikk på en "OK"-knapp. Dette kan brukes i tilfeller der det må være raskt. En OK-signatur er like gyldig og bindende som en berøringssignatur.

• Godkjent

"Godkjenn" er den eneste signaturmetoden som ikke vises på sluttdokumentene. Denne brukes i tilfelle at det i flyten f.eks. det er en kjøper, en selger og en mellommann. Dette kan for eksempel være ved eiendomstransaksjoner, hvor megler ikke trenger å signere, men bare videresende et kjøpstilbud.

AES – Advanced Electronic Signature: (landsspesifikke)

• Dansk MitID/NemID

Dansk MitID er en identifiseringsmetode som du som dansk statsborger kan identifisere deg med. I fremtiden vil MitID erstatte Dansk NemID. Det er en pågående prosess og vil foregå i flere trinn på ulike systemer de neste årene. Vi anbefaler derfor at du ikke sletter NemID, men beholder den til den fases ut av staten

Nemid er en nasjonalt anerkjent sikkerhetsløsning for totalt 5 millioner danske selskaper, danske innbyggere og danske myndigheter. Den brukes til pålogging, nettbank, offentlige og private nettsider og til digitale signaturer. En signatur laget med NemID forplikter underskriveren på samme måte som en kontrakt skrevet med penn på papir.

• Svensk BankID

BankID er Sveriges ledende elektroniske identifiseringsmetode. BankID ble utviklet av noen større banker som: Danske Bank, ICA Banken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Svenska Handelsbanken, Swedbank og Ålandsbanken i 2003 og støtter i dag over 8 millioner svensker, begge ifm. med private og offentlige tjenester. En signatur laget med svensk BankID er derfor like gyldig som en signatur skrevet med penn på papir, da personens identitet verifiseres gjennom bankene og med svensk personnummer. I Sverige er det bare TrustWeaver AB som kan tilby denne tjenesten, og derfor er de den eneste pålitelige tjenesteleverandøren i Sverige.

• Svensk Freja

Svenske Freja er Sveriges eneste eID som er godkjent med det svenske kvalitetsmerket for e-identifikasjon, utstedt av den svenske regjeringen. Freja brukes først og fremst som elektronisk ID i Sverige, hvor du blant annet kan vise og dele din identitet med QR-kode. I tillegg til å være et «elektronisk svensk helseforsikringskort» kan det også brukes i forbindelse med innlogging, tilgang til bank og forsikring, betaling på nett og sjekk av hvem som gir dine personopplysninger. Freja ID gir også mulighet til å se brukshistorikk, slik at brukerne kan se hva deres ID er brukt til, hvilke personopplysninger de har registrert og mulighet til å velge og velge bort hva deres personlige ID skal brukes til. Selv om tjenesten er godkjent med det svenske kvalitetsmerket for e-identifikasjon, er den ikke på listen over Europas Trusted Service Providers.

• Norsk BankID

BankID er Norges ledende elektroniske identifiseringsmetode og er i likhet med BankID i Sverige utviklet av noen større banker. Den ble lansert i 2004. I dag støtter de til sammen over 4 millioner nordmenn i forbindelse med innlogging, tilgang til bank og forsikring, betaling på nett, identifikasjon via mobil og til støtte for hvitvaskingslovgivningen.
I Norge er det flere Trusted Service Prividers, blant annet: Danske Bank, Bankenes ID-tjeneste, Nordea, SpareBank, DNB Bank og Eika Gruppen.

• Finnish Trust Network

Finske Tupas, som tidligere ble brukt som en unik identifikator og som en pålitelig identifikator i Finland, er nå erklært foreldet på grunn av EUs eIDAS-forordning, derfor er det nå igangsatt en overgang til FTN (Finnish Trust Network) som en del av, til gjøre finske signaturer og identifikasjon mer pålitelige og at de kan oppfylle europeisk standard eIDAS.
Den finske regjeringen har etablert FTN som tillater større identifiseringssikkerhet og blir dermed den eneste standardiserte løsningen i Finland.

Finsk FTN kan brukes til innlogging i banker og forsikringsselskaper, nettbetaling, og support av digitale signaturer, i tillegg er FTN sertifisert etter høyeste EU-standard.

• SITHS/EFOS

"SITHS" er en svensk chipkortbasert eID-løsning for profesjonell bruk. Den brukes av helsepersonell og andre ansatte i den svenske helsesektoren samt andre ansatte i den svenske offentlige sektor.
SITHS er godkjent som svensk eID (svensk e-identifikasjon) av den svenske myndigheten DIGG for "svensk nivå 3".

Den primære bruken av SITHS er autentisering og signering i lokale systemer i brukerens organisasjon, f.eks. i et elektronisk pasientjournalsystem.

Addo støtter online autentisering og signering med SITHS.

SITHS vil bli overført til EFOS

• eHerkenning

eHerkenning er et standardisert påloggingssystem som gjør det mulig for organisasjoner å gjøre sine tjenester tilgjengelige online og sikkert for bedrifter, myndighetspersoner og forbrukere. Brukere logger på en netttjeneste ved hjelp av eHerkenning-token, som lar dem administrere sine saker på nettet.

eHerkenning sjekker om den som bruker en tjeneste faktisk er den han eller hun utgir seg for å være, men også om denne har fullmakt til å handle. Dette betyr at organisasjoner alltid vet hvem de har å gjøre med og om vedkommende har fullmakt til å handle.

• iDIN

iDIN er en nederlandsk eID, opprettet av Dutch Payment Association (BVN, Betaalvereniging). Den er utarbeidet av et samarbeid mellom alle store nederlandske banker, slik at vanlige folk kan bruke den velkjente godkjenningsprosessen til nettbanken sin. Godkjenningsprosessen bidrar til å åpne muligheten for å bruke eID for store deler av det nederlandske markedet.

• eIDAS

eIDAS er en felles europeisk identifiseringsmetode som gjør det mulig for forbrukere å bruke sin egen sikre og pålitelige påloggingsmetode. Ved å velge eIDAS som identifiseringsmetode gir du underskriveren mulighet til å identifisere seg med godkjent digital ID i det aktuelle landet. Mottakeren velger dermed selv fra listen over land og blir deretter videresendt i et nytt vindu til selve identifiseringen.

• Andre Europeiske land:

I tillegg til Danmark, Norge, Sverige og Finland, er de resterende landene i EU forpliktet til å akseptere elektroniske signaturer og identifikasjon fra alle EUs medlemsland fra september 2018 i henhold til eIDAS-forordningen. Hver medlemsstat må derfor også opprette, vedlikeholde og publisere en liste over pålitelige tjenesteleverandører sammen med informasjon om den pålitelige tjenesten de tilbyr.

Addo utvider stadig i forhold til nye signatur- og identifiseringsmuligheter, og snart vil det også være mulighet for å identifisere seg med flere nederlandske identifikasjonsplattformer. Vi vil holde deg oppdatert på dette, og du kan se våre utgivelser på vår støtteside.