Offentliga länkar till forms

När offentliga länkar aktiveras på ett formulär är det möjligt att skapa en länk från formuläret och skicka det direkt till de undertecknare du önskar ska besvara formuläret eller göra det som en offentlig länk på din hemsida t. ex.

Alla som kommer åt denna länk får tillgång till att besvara ett formulär skapat.

Vad är fördelen med en offentlig länk?
Aktivering av offentliga länkar
Formulärägare
När skapas en transaktion med offentliga länkar?

Vad är fördelen med en offentlig länk?

Addo Forms skickas som standard via e-mail till en svarande och en eller undertecknare, men med en offentlig länk skickas den svarande till ifyllelsen av formuläret, istället för att skicka direkt till en eller flera svarande via mail. Detta kan vara en fördel om avsändaren inte önskar att det är bestämda personer som ska fylla i formuläret t. ex. vid anmälan till ett arrangemang, anmälan till skola osv. Länken kan därför läggas till på en hemsida, och så kan alla som har tillgång till hemsidan, öppna länken och skickas vidare till ifyllandet av formuläret.

Aktivering av offentliga länkar

För att kunna använda en offentlig länk till ett formulär ska det först aktiveras för formuläret. Detta görs som följande:

1. Gå in i inställningar
  2. Välj Forms i menyn till vänster
  3. Välj det formulär som offentlig länk ska aktiveras för. Om det står Inaktiverad på formuläret betyder det att offentlig länk inte är aktiverat för formuläret.

Härefter ska offentlig länk aktiveras för formuläret. Detta kan göras genom att scrolla helt ner i botten av formuläret, och sätta ett kryss i Aktivera offentlig länk som vist nedan. Kom ihåg att spara formuläret efter.

Du har nu aktiverat en offentlig länk till formuläret. I nästa avsnitt kan du läsa om vem som är formulärägare och vad detta innebär.

Formulärägare

Som du kan se på ovanstående bild, så kommer det finnas en formulärägare när den offentliga länken aktiveras. Formulärägaren är den mail som kommer få de PDF'er som skapas när det är en som tillgår den offentliga länken och fyller i formuläret. Detta är lite annorlunda från när man skickar ett formulär via mail till en svarande, där det kommer vara avsändaren av formuläret som får den undertecknade PDF'en.

När man aktiverar offentlig länk kan man välja vilken mail som ska vara formulärägare (se bilden ovan). Formulärägaren ska vara en användare på kontot.

När skapas en transaktion med offentliga länkar?

En transaktion skapas normalt när avsändaren skickar dokument eller formulär till underskrift med Addo, men om offentlig länk är aktiverat för ett formulär, kommer en transaktion skapas på avsändarens konto när formuläret har fyllts i och sparats.

Detta betyder därför också att det dras credits från avsändarens konto för formuläret när denna sparas, och härefter för underskriftsmetden när formuläret undertecknas.