Norskt BankID

BankID är Norges ledande elektroniska identifieringsmetod. Den lanserades 2004 och utvecklades i samarbete mellan flera stora banker, precis som den svenska varianten.

I dag ger de över 4 miljoner norrmän inloggning, tillgång till bank- och försäkringstjänster, onlinebetalningar och identifiering via mobilen. Denna e-legitimation stöds också av Addo Sign.

1. Vad är Norwegian BankID?
2. Hur signerar man med Norwegian BankID?
3. Hur ser signaturen ut?

Vad är Norwegian BankID?

Även om Norge inte är en del av EU följer landet lagen om elektroniska betrodda tjänster (Electronic Trust Services Act), som genomfördes i samband med införandet av eIDAS-förordningen i Norge 2018.

Eftersom detta är en signatur med en giltig eID-signeringsmetod via en betrodd tjänsteleverantör uppfyller denna signeringsmetod eIDAS-förordningen och kommer att betraktas som den mest kvalificerade signeringsmetoden, både inom EU och i resten av världen.

BankID kan användas som identifieringsmetod och signatur på alla dokument.

När mottagaren går in på en transaktion där NorskID är aktiverat har denne möjlighet att välja mellan BankID eller BankID Mobile.

BankID Mobile är ett alternativt sätt att identifiera och signera dokument. Här använder du din telefon för 2-faktorsautentisering. Det du måste vara medveten om med BankID Mobile är att det, som man först antog, inte går att signera flera dokument samtidigt om funktionen Signera flera dokument med en signeringsnyckel är aktiverad.

Följ guiden Hur man signerar med Norsk BankID Mobile när signeringsnyckeln är inställd på Om du vill ha det här alternativet.

Hur signerar man med Norwegian BankID?

För att kunna underteckna med Norwegian BankID måste undertecknaren först och främst ha skapat ett BankID. Vi förutsätter inloggning utan mobiltelefon.
Undertecknaren kommer först att få ett e-postmeddelande som liknar detta:

1. Klicka på Öppna dokument

2. Nu visas signeringsportalen. Klicka på Läs och skriv under. (Om avsändaren har valt att låta undertecknaren identifiera sig först måste du logga in med BankID innan du kommer till denna punkt).

3. Klicka på Signera dokument

4. Klicka på Fortsätt

5. Du kan nu välja mellan BankID och BankID On Mobile. Vi kommer att gå igenom metoden BankID

6. Ange ditt ID-nummer

7. Ange din engångskod som skickats till dig

8. ange ditt personliga BankID-lösenord

Dokumentet har nu undertecknats.

Hur ser signaturen ut?

När dokumentet är undertecknat får avsändaren och mottagaren av kopian (och undertecknaren, om avsändaren har valt det) ett undertecknat dokument med den särskilda BankID-stämpeln.
Varje undertecknare lägger till ytterligare en stämpel.