Norsk BankID

BankID er Norges ledende elektroniske identifikasjonsmetode. Den ble lansert i 2004 og ble utviklet i samarbeid mellom flere store banker, akkurat som dens svenske motpart.

I dag leverer den til over 4 millioner nordmenn i forbindelse med innlogging, tilgang til bank og forsikring, nettbetaling og identifikasjon via mobil. Denne eID støttes også av Addo Sign.

1. Hva er Norsk BankID?
2. Hvordan signerer man med Norsk BankID?
3. Hvordan ser signaturen ut?

Hva er Norsk BankID?

Selv om Norge ikke er en del av EU, følger de loven om elektroniske tillitstjenester som ble implementert i forbindelse med innføringen av eIDAS-reguleringen i Norge i 2018.

Ettersom dette er en signatur med en gyldig eID-signeringsmetode gjennom en Trusted Service Provider, oppfyller denne signeringsmetoden eIDAS-reguleringen og vil bli ansett som den mest kvalifiserte signaturmetoden, både innenfor EU og i resten av verden.

BankID kan brukes som identifikasjonsmetode og signatur på alle dokumenter.

Når mottakeren får tilgang til en transaksjon der NorskID er satt, har de mulighet til å velge mellom BankID eller BankID Mobile.

BankID Mobile er et alternativ for å identifisere og signere dokumenter. Her bruker du telefonen din til 2-faktor godkjenning. Det du bør være oppmerksom på med BankID Mobile er at det som først antatt ikke er mulig å signere flere dokumenter samtidig hvis funksjonen "Signer flere dokumenter med én signaturnøkkel" er satt.

Følg veiledningen "Slik signerer du med Norsk BankID Mobile" når signaturnøkkelen er satt hvis du ønsker denne muligheten.

Hvordan signerer man med Norsk BankID?

For å kunne signere med norsk BankID må underskriveren først ha opprettet en BankID. Vi forutsetter innlogging uten mobiltelefon.
Signatøren vil først motta en e-post som ligner på denne:

1. Klikk på Åpne dokument

2. Du får nå opp signeringsportalen. Klikk på Les og signer. (Hvis avsender har valgt at underskriver må identifisere seg først, må du logge inn med BankID før du kommer til dette punktet).

3. Klikk på Signer dokument

4. Klikk på Fortsette

5. Du kan nå velge mellom BankID og BankID On Mobile. Vi vil gå gjennom BankID-metoden

6. Skriv inn ditt ID number

7. Skriv inn One Time Code du har fått tilsendt

8. Skriv inn ditt personlige BankID-passord

Dokumentet er nå vellykket signert.

Hvordan ser signaturen ut?

Etter at dokumentet er signert, vil avsenderen og kopimottakeren (og underskriveren, hvis avsenderen har valgt det) motta et signert dokument med det spesielle BankID-stempelet.
Hver underskriver legger til et ekstra stempel.