eIDAS identifikationsmetod

eIDAS är namnet på EU:s förordning om digital identifiering. Men det är också namnet på en av våra autentiseringsmetoder.

eIDAS är en säker signeringsmetod (AES - Advanced Electronic Signature). Om du behöver skicka ett dokument för underskrift i länder utanför Skandinavien och Nederländerna och vill ha en säkerhet som är likvärdig med BankID är detta en självklar lösning.

Notera: Om du använder eIDAS i en signatur måste både underskrifts- och autentiseringsmetoden vara eIDAS. Detta sker automatiskt om du väljer eIDAS som en av de två.

1. Vad är eIDAS?
2. Andra EU länder
3. eIDAS i "Lägg till undertecknare"
4. eIDAS i mallar
5. Hur ser signaturen ut?

Vad är eIDAS?

eIDAS är en gemensam europeisk autentiseringsmetod som gör det möjligt för konsumenter att använda sin egen säkra och tillförlitliga inloggningsmetod. Genom att välja eIDAS som autentiseringsmetod tillåter du undertecknaren att identifiera sig med ett godkänt digitalt ID i det berörda landet. Mottagaren väljer från listan över länder och får sedan ett nytt fönster för själva identifieringen.

När identifieringen har lyckats kan undertecknaren få tillgång till de överförda dokumenten och underteckna med avsändarens valda signaturmetod. Stämpeln på dokumentet kommer dock att vara en eIDAS-stämpel, oavsett vilket land undertecknaren kommer ifrån. Stämpeln intygar alltså att en AES har använts för att signera dokumentet. Du kan läsa mer om AES här.

Sättet att skriva under varierar beroende på vilket land undertecknaren kommer från. Det enda som är gemensamt är portalen där du väljer land.

För närvarande gäller det följande länder. Observera att listan kommer att uppdateras regelbundet.

Andra EU länder

Alla länder i EU är förpliktigade till att acceptera elektroniska underskrifter och identifikation från alla EU-medlemsländer från september 2018 enligt eIDAS-förordningen.

Varje medlemsland ska därför även etablera, upprätthålla och ge ut en lista med Trusted Service Providers, tillsammans med information omkring den Trusted Service som de erbjuder.

Addo Sign utvidgar löpande i förhållande till nya underskrifts- och autentiseringsmöjligheter.  autentiseringsplattformer. Några av dessa kommer att läggas till under eIDAS-möjligheten och andra kommer att läggas till som separata möjligheter.

Vi kommer hålla er uppdaterade om detta och ni kan med fördel se våra releases på vår supportsida här.

eIDAS i Lägg till undertecknare

I Addo har du två olika möjligheter för att välja eIDAS som underskrifts- och autentiseringsmetod. Du kan antingen göra den när du Lägger till undertecknare eller i mallar. Vi kommer nu gå igenom "Lägg till undertecknare".

1. Klicka på Skicka
  2. Klicka på Lägg till undertecknare
  3. Välj eIDAS
  4. Klicka på Lägg till

Du kan nu skicka dokumentet för underskrift, där det kommer att undertecknas med eIDAS.

eIDAS i mallar

Vi ska nu gå igenom hur man väljer eIDAS i mallar.

När en mall har ställts in för att använda en viss signeringsmetod kommer alla sändningar som använder mallen som standard att använda den signeringsmetoden.

Du kan dock ändra signaturmetoden till något annat när som helst innan du skickar om du inte vill att eIDAS ska användas för denna transaktion.

1. Klicka på kugghjulet överst i höger hörn
  2. Klicka på Mallar i vänster sida
  3. Klicka på den mall du önskar att ändra. (För att skapa en ny mall kan du använda denna guide)

Du kommer nu se ett nytt fönster:

1. Klicka på menyn under Underskrift metod. Här kan du nu välja signeringsmetod.
  2. Kom ihåg att klicka Spara längst ner på sidan

Hur ser signaturen ut?

Stämpeln ser likadan ut oavsett vilket land undertecknaren är från, förutsatt att eIDAS-portalen har använts.

Stämpeln på det resulterande dokumentet kommer att se ut så här: