eIDAS Identifikasjons-/signaturmetode

eIDAS er navnet på EU-forordningen som inkluderer digital identifikasjon. Det er imidlertid også navnet på en av våre identifikasjonsmetoder.

eIDAS er en sikker (AES - Advanced Electronic Signature) signeringsmetode. Dersom du må sende et dokument til signatur i land utenfor Skandinavia og Nederland, og ønsker sikkerhet på nivå med MitID, er dette en opplagt løsning.

Merk: Hvis du bruker eIDAS i en signatur, må både signering og identifiseringsmetode være eIDAS. Dette skjer helt automatisk dersom du velger eIDAS som en av delene.

1. Hva er eIDAS?
2. Andre EU-land
3. eIDAS i «legg til underskriver»
4. eIDAS i maler
5. Hvordan ser signaturen ut?

Hva er eIDAS?

Visma eIDAS er en felles europeisk identifiseringsmetode som gjør det mulig for forbrukere å bruke sin egen sikre og pålitelige innloggingsmetode. Ved å velge eIDAS som identifikasjonsmetode gir du underskriveren mulighet til å identifisere seg med godkjent digital ID i det aktuelle landet. Mottakeren velger dermed selv fra listen over land og blir deretter videresendt i et nytt vindu til selve identifiseringen.

Etter vellykket identifikasjon vil underskriveren kunne få tilgang til de sendte dokumentene og signere med avsenderens valgte signaturmetode. Stemplet på dokumentet vil imidlertid være et eIDAS-stempel, uavhengig av hvilket land underskriveren er fra. Dette stempelet bekrefter dermed at det er brukt en AES for å signere dokumentet. Du kan lese mer om AES her.

Måten man signerer på varierer derfor fra hvilket land underskriveren er fra. Det eneste som er felles er portalen der du velger land.

For tiden gjelder den for følgende land. Vær oppmerksom på at listen oppdateres fortløpende.

Andre EU-land

Alle land i EU er forpliktet til å akseptere elektroniske signaturer og identifikasjon fra alle EU-medlemsland fra september 2018 i samsvar med eIDAS-reguleringen.

Hvert medlemsland må derfor også etablere, vedlikeholde og publisere en liste over betrodde tjenestetilbydere sammen med informasjon om de betrodde tjenestene de tilbyr.

Addo Sign utvider stadig i forhold til nye signatur- og identifikasjonsalternativer. Noen av disse vil bli lagt til under eIDAS-alternativet, og andre vil bli lagt til som separate alternativer.

Vi vil holde deg oppdatert om dette, og du kan se våre utgivelser på vår supportsiden.

eIDAS i «legg til underskriver»

I Addo har du to ulike alternativer for å sette eIDAS som signatur/signeringsmetode. Du kan enten gjøre det når du legger til underskrivere eller i maler. Vi går nå gjennom «legg til underskriver»

1. Klikk på Send
  2. Klikk på Legg til underskriver
  3. Klikk på rullegardinmenyen under Signeringsmetode. Her kan du nå velge eIDAS.
  4. Klikk på Legg til

eIDAS i maler

Vi skal nå gjennomgå hvordan du velger eIDAS i maler.

Når en mal er satt til å bruke en bestemt signeringsmetode, vil enhver innsending som bruker den malen som standard bruke den signeringsmetoden.

Du kan imidlertid endre signaturmetoden til noe annet når som helst før sending dersom du ikke ønsker at denne transaksjonen skal bruke eIDAS.

1. Klikk på tannhjulet øverst til høyre

2. Klikk på Maler på venstre side

3. Klikk på malen du vil endre. (For å lage en mal fra bunnen av kan du bruke denne veiledningen)

Du vil nå se et nytt vindu:

1. Klikk på rullegardinmenyen under Signeringsmetode. Her kan du nå velge eIDAS.
  2. Husk å klikke på Lagre.

Hvordan ser signaturen ut?

Uansett hvilket land underskriveren er fra, vil stempelet se likt ut dersom du har brukt eIDAS-portalen.

Stempelet på det resulterende dokumentet ser slik ut: