UTF-8 format

UTF-8 säkerställer att specialtecken kan laddas när du importerar kontrakt eller brevpapper.

Specialtecken innebär att man kan känna igen bokstäver från det dansk-norska alfabetet, så att de inte visas som fel i den slutliga försändelsen.

Steg för att ändra UTF-8-formatet
Vad är UTF-8-formatet?
Hur ändrar jag inställningarna så att mina data accepterar UTF-8?

Vad är UTF-8-formatet?

UTF-8 är ett kodningssystem för Unicode som kan läsa in specialtecken. Formatet spelar en viktig roll eftersom bokstäver som Æ, Ø och Å i synnerhet måste laddas för namn eller e-postadresser till dina kontakter när du använder brevpapper.

Hur ändrar jag mina inställningar så att mina data accepterar UTF-8?

När du har skapat din .csv-fil med tillhörande data sparar du den helt enkelt. När du har skapat eller exporterat din Excel-fil ska du se till att spara filen som "CSV (Comma delimited)".

1. Se till att filnamnet slutar på .csv och att den sparas som typ: "CSV (commadelimited).
  2. Klicka på "Spara".

När du sparar filen visas följande meddelande på excelbladet.

1. Här klickar du helt enkelt på "Ja" för att spara i ett kommaseparerat format.

Därefter letar du upp filen på den plats där du valde att spara den. För att säkerställa att filen sparas i UTF-8 måste den öppnas i Notepad.

1. Högerklicka på den csv-fil som du just har sparat.
  2. Klicka på "Öppna med".
  3. Välj "Notepad".

Du kommer då att se att alla dina data är kommaseparerade.

1. Klicka på "File" (fil)
  2. Gå till "Spara som".

När du har valt "Save as" kommer ett nytt fönster att öppnas där filen inte är av någon typ - vi måste därför kontrollera detta i följande steg.

1. Skriv ".csv" efter filnamnet

2. Byt från .txt-dokumentet till "Alla filer".

3. Ändra "Kodning" till "UTF-8".

4. Klicka på "Spara".

Ditt dokument har nu UTF-8 och kommer att stödja formateringen.