Låsta, obligatoriska och förifyllda frågor

Med Addo Forms har du möjlighet att ställa in olika frågor och svar, så att både avsändare och fyllare har möjlighet att fylla i olika frågor.

Det är också möjligt att ställa krav på frågorna, så att du är säker på att fyllaren svarar på frågan innan han/hon skriver under.

I den här guiden visar vi hur du ställer in de olika alternativen och hur det ser ut för både avsändaren och fyllaren. Observera att du måste ha administratörs- eller gruppadministratörsrättigheter i Addo Sign för att kunna göra dessa ändringar. Se mer här.

Vad är det?

Guide
Step 1: Inställning
Step 2: Hur det ser ut som avsändare
Step 3: Hur det ser ut som mottagare

Vad är det?

Det finns 3 möjligheter för frågor i Addo Forms:

1. Frågorna kan fyllas i antingen vid skapandet av Formsmallen eller innan avsändelse
  2. Frågor kan markeras som "Obligatorisk"
  3. Frågor kan markeras som "Låst"

Förifyllt

Som avsändare kan du fylla i svaren i förväg när du skapar formuläret eller innan du skickar det. Detta är användbart om du uppdaterar ett befintligt möte och vill spara tid åt respondenten genom att inte behöva svara på alla frågor. Det kan också vara användbart om Addo Forms används för t.ex. anställningsavtal där du som avsändare (arbetsgivare) måste ange lön och andra villkor i förväg.
Ett ifyllt svar kan vid behov redigeras av respondenten eller låsas helt och hållet.

Obligatoriskt

Som avsändare kan du sätta en fråga som "Obligatorisk", antingen vid skapandet av Formsmallen eller när du skickar Formen, och du behöver inte besvara frågan innan du skickar det.

Som svarande ska du besvara en obligatorisk fråga med hjälp av de alternativ som är angivna för att svara, innan du kan färdiggöra Formen.

Om frågan är inställd som "Obligatorisk", kan den svarande ändra det ifyllda svaret, men kan inte låta det vara tomt.

Låst

Som avsändare kan du ange det förifyllda svaret på en fråga som "Låst". Låsning eller öppning kan ske när du bygger din Formsmall (för upprepad användning) och när du skickar Formen (om nödvändigt). Du kan inte skicka Formen utan att fylla i (besvara) den låsta frågan först, för en svarande kan inte redigera några låsta svar.

Om frågan är "Låst" betyder det att du som avsändare ska besvara frågan, innan du skickar det till den svarande, då den svarande inte kan ändra ett låst, förifyllt svar.

Inställning

För att ställa in frågor som antingen är förfyllda, obligatoriska eller låsta börjar vi i dina formulär. Om du inte har läst vår guide om hur du konfigurerar dessa rekommenderar vi att du läser den innan du fortsätter.

Gå först in i formuläret i fråga, eller skapa ett nytt formulär som är konfigurerat först.

1. Gå först till inställningar
  2. Välj sedan Forms från menyn
  3. Klicka på formuläret

När frågorna har skapats kan du välja om de ska fyll på vid skickande eller om du vill att en fråga ska vara obligatorisk i din formulärmall. I exemplet nedan använder vi ett anställningsavtal där avsändaren/arbetsgivaren känner till en del information om kandidaten, men inte allt. Nedan visar vi hur du kan konfigurera formuläret så att det skiljer mellan de frågor som avsändaren och fyllaren måste besvara.

1. Om ett dokument måste fyll på vid skickande, kryssa i den här rutan. Det låser också fältet obligatorisk, eftersom det måste fyllas i innan det skickas
  2. Kryssa för detta om det ska fyllas i av mottagaren. Om den inte är markerad är frågan frivillig
  3. Denna fråga är frivillig för både avsändare och mottagare

Som avsändare

När du vill skicka ett formulär för konfigurationen går du först till Forms och letar upp ditt formulär.

1. Press Skicka på förstasidan
  2. Välj Forms
  3. Tryck på dropdown bredvid Formulärmall
  4. Välj lämplig mall för formuläret

Alla fält som är låsta måste fyllas i i förväg av avsändaren. Dessa kan inte ändras av mottagaren.

1. För fält med ett kryss i Låst, måste frågan besvaras av avsändaren
  2. Fyll i fältet. I det här exemplet måste namnet anges innan det skickas

Om frågan är obligatorisk måste den besvaras av antingen avsändaren eller mottagaren. Om den inte fylls i av avsändaren kan mottagaren inte fylla i formuläret utan att ha besvarat frågan.

1. När en fråga är obligatorisk måste den besvaras av antingen avsändaren eller mottagaren
  2. Som avsändare kan du välja att fylla i den i förväg

Som mottagare

De olika sammansättningarna och alternativen för mottagaren att fylla i formuläret diskuteras nedan.

1. Den här frågan har fyllts i i förväg, är obligatorisk och låst. Det är inte möjligt för mottagaren att redigera svaret
  2. Denna fråga är förfylld och obligatorisk. Men eftersom det inte är låst kan mottagaren ändra svaret
  3. Denna fråga är obligatorisk och måste därför besvaras av mottagaren
  4. Den här frågan är egentligen frivillig. Det finns inget krav på att varken avsändaren eller mottagaren ska fylla i den