Autentiseringsmetoder

Du kan använda identifikation till att skydda mot att obehöriga personer får tillgång till dina dokument.

När autentisering används med en transaktion ska undertecknaren först autentisera sig med den valda metoden, före de får lov att se/skriva under dokumentet.

På så sätt kan du skydda dina dokument från inkräktare och känna dig trygg när du skickar konfidentiella dokument till dina kollegor eller kunder.

1. Vad är identifieringsmetoder?
2. Hur du hittar autentiseringsmetoder i mallar
3. Hur du hittar autentiseringsmetoder vid utskick
4. De olika identifikationsmetoderna

Vad är identifieringsmetoder?

Identifieringsmetoder är ett sätt att låsa dina dokument och kontrollera vem som kan komma åt dem. Även om länken till ditt dokument skulle hamna i orätta händer kan de ändå inte få tillgång till dokumentet så länge du har en identifieringsmetod på dokumentet.

Du kan välja vilken av metoderna du vill använda, beroende på vilken säkerhetsnivå du behöver och vad som fungerar bäst för dig och dina kunder.

Autentiseringssmetoder i mallar

Du har som administratör möjlighet för att välja autentiseringsmetod på mallarna. Det gör du genom att gå in i inställningar och välja mallar i menyn till vänster. Här kan du antingen välja att redigera i en redan existerande mall eller skapa en ny.

1. Tryck på kugghjulet uppe i höger hörn (inställningar)
  2. Välj "Mallar" i menyn till vänster
  3. Tryck antingen på den mall du önskar att redigera eller "Skapa en ny: Mall för dokumentunderskrifter" för att skapa en ny mall.

När du är inne i mallen kommer du se nedanstående bild. Under "Grundläggande inställningar" hittar du möjligheten "Autentisering". När du trycker på fältet kommer det fram en roll-down lista, där du kan välja den metod du önskar.

1. Gå till överskriften "Grundläggande inställningar" (denna är längst uppe på sidan när du är inne på mallen)
  2. Tryck på fältet "Autentisering"
  3. Välj den autentiseringsmetod du önskar

Autentiseringsmetod vid utskick

Du har på enskilda transaktioner också möjlighet för att hitta och ändra autentiseringsmetod. För att hitta de olika möjligheterna ska du gå in under "Skicka" och lägga till en ny undertecknare. I pop-up fönstret som kommer fram kommer du ha möjlighet för att ändra autentiseringsmetod.

1. Tryck på "Skicka" längst uppe i den blå menyn
  2. Tryck på "Lägg till undertecknare"
  3. Tryck på fältet "Autentisering"
  4. Välj den autentiseringsmetod du önskar

När du väljer en av autentiseringsmetoderna visas ett textfält uppe i höger hörn, så du kan skriva in de nödvändiga uppgifterna.
  5. Tryck "Lägg till" för att lägga till undertecknaren

Autentiseringsmetoder

Ingen

Om ingen autentiseringsmetod är vald, kommer alla med länken till signeringsportalen ha tillgång till transaktionens dokument och bilagor.

Danskt MitID

När du har bytt till det nya MitID kan du använda det för att identifiera dig när du skriver under. Om MitID väljs kan du ange ett socialförsäkringsnummer. När undertecknaren måste identifiera sig måste dennes personnummer stämma överens med det som anges. På samma sätt som med NemID Private säkerställs att du har "rätt" undertecknare.

Du kan läsa mer om MitID här.

SMS-kod

Med SMS-kod kan du välja att undertecknaren ska autentisera dina dokument med en SMS-kod. När du skickar dokument som ska undertecknas, får mottagaren en kod via SMS som ska skrivas in, innan personen kan se dokumenten.

Svenskt BankID

Svenskt BankID med personnummer används när en person ska legitimera sin identitet eller signera med personlig underskrift. När undertecknaren får tillgång till signeringsportalen ska hen först legitimera sig själv med det BankID som stämmer överrens med det personnummer som har skrivits in.

Du kan läsa mer om Svenskt BankID här.

Norsk BankID

Norsk BankID privat används i Norge när en person ska legitimera sin identitet och signera med personlig underskrift. Det fungerar på samma sätt som svenskt BankID och kan användas med eller utan ett personnummer.

Du kan läsa mer om Norskt BankID här.

SITHS/EFOS

SITHS är en säkerhetslösning och e-identifikation, som ger användarna möjlighet för att identificera sig med start autentisering. Det används i Sverige av offentliga institutioner.

SITHS ska överföras till EFOS.

Du kan läsa mer om SITHS/EFOS här.

Hemlig kod

Hemlig kod är ett sätt att förhindra obehöriga tillgång till dokumenten i vår signeringsportal genom att använda en tidigare avtald kod som endast du och din mottagare har kännedom om.

Detta kan vara vilken som helst alfanumerisk kod.

Finsk Tupas

Finsk Tupas är en autentiseringsmetod som är utarbetad av det Nationella Finska Finanssystem.

Du kan läsa mer om Finsk Tupas här.

Freja

Svenskt Freja är Sveriges enda eID som är godkänt med Svensk e-legitimations kvalitetsmärke, utfärdat av den svenska regeringen. Freja används primärt som elektroniskt ID i Sverige, där man bland annat kan visa och dela sin identitet med en QR-kod. Utöver att vara ett "elektroniskt svenskt sjukförsäkringskort", kan det även användas i förbindelse med login, åtkomst till bank och försäkring, betalning online och kontroll av vem man ger sin personliga data.

Du kan läsa mer om Freja här.

iDIN

iDIN är ett holländskt eID, skapat av Dutch Payment Association (BVN, Betaalvereniging). iDIN är en tjänst som erbjuds av banker. Tjänsten ger användarna möjligheten för att använda deras banks säkra och pålitliga login-metoder till att utföra handlingar på andra organisationers webbplatser.

Du kan läsa mer om iDIN här.

eHerkenning

eHerkenning er et standardiseret login-system, der gør det muligt for organisationer at gøre deres tjenester tilgængelige online og sikkert for virksomheder, embedsmænd og forbrugere. Brugerne logger ind på en webservice ved hjælp af deres eHerkenning-token, som giver dem mulighed for at administrere deres aktiviteter online.

Du kan läsa mer om eHerkenning här.

eIDAS

eIDAS är namnet på den EU regulation som omfattar digital identifikation (det kan du läsa mer om här). Det är dock även namnet på en av våra autentiseringsmetoder. Genom att välja eIDAS som autentiseringsmetod ger det undertecknaren möjlighet för att välja några av de ID-metoder som eIDAS har godkänt på tvärs av de europeiska länder.

Länderna som har tillgång till eIDAS är huvudsakligen EU-medlemsländerna samt vissa EES-länder.

Du kan läsa mer om eIDAS här.