Ändra en mottagare för en skickad transaktion

I den här artikeln går vi igenom hur du kan ändra mottagaren/undertecknaren för en transaktion som redan har skickats. Observera att om undertecknaren som du vill ändra redan har skrivit under kan du inte göra den här ändringen.

Det är möjligt att ändra fler uppgifter för undertecknarna efter att dokumenten har skickats för undertecknande, detta kan göras tills undertecknaren har varit inne och identifierats eller undertecknats. Vi visar dig här hur du gör det och vilka uppgifter du kan ändra. I den här guiden kommer vi att referera till en sändning som en transaktion - det vill säga den totala sändningen som skickas för signering, inklusive ett eller flera dokument och en eller flera signatärer.

Observera att undertecknaren inte får något meddelande när du gör ändringar, såvida du inte skickar ett meddelande till honom eller henne på vägen. Artikeln här utgår från ändringar som gjorts för en viss undertecknare. För andra ändringar rekommenderar vi guiden här.

Vad kan jag ändra?
Hur ändrar jag uppgifterna om transaktionen?

Vad kan jag ändra?

När ett eller flera dokument har skickats för undertecknande till en eller flera undertecknare är det möjligt att ändra ett antal uppgifter. De olika alternativen visas nedan.

1. Under signaturuppgifter kan du ändra utgångsdatumunderskrift metod och identifieringsmetod
  2. Under mottagaruppgifter kan du ändra mottagarens namne-posttelefonnummerreferensnummer och personnummer

Dessa kan redigeras så länge transaktionen är aktiv och undertecknaren inte har skrivit under. Det är också viktigt att påpeka att du bara kan ändra de uppgifter som lades till när transaktionen skickades, och inte kan lägga till exempelvis personnummer och telefonnummer i efterhand.

Hur ändrar jag uppgifterna om transaktionen?

Först och främst måste du skicka en transaktion. Om du behöver hjälp med att göra det kan du läsa mer här. När du har skickat en transaktion kan du göra ändringarna i översikten.

Du börjar med att hitta transaktionen i fråga.

1. Pressen Översikt
  2. Välj transaktionen. Om det finns flera undertecknare i transaktionen klickar du först på transaktionen och sedan på den specifika undertecknaren
  3. Ett popup-fönster med transaktionsuppgifter visas nu

Du kan nu ändra de uppgifter som du behöver. I exemplet här ändrar vi signeringsmetoden, namnet och e-postadressen för undertecknaren. Vi ändrar först signaturmetoden.
Observera att om du har valt en identifiering och en signeringsmetod som är kopplade (t.ex. NemID/MitID, eIDAS, eHerkenning osv.) kommer antingen identifieringen eller signeringsmetoden att låsas. Du låser upp dem genom att välja en annan metod för den som inte är låst - i exemplet nedan är identifieringsmetoden låst, så vi börjar med att ändra signaturmetoden, och sedan kan vi ändra identifieringsmetoden (om så önskas).

1. Välj den metod som du vill ändra. Signaturmetoden väljs här, eftersom identifieringsmetoden fortfarande är låst
  2. Välj den alternativa signaturmetoden i rullgardinsmenyn

Du kommer nu att se att identifieringsmetoden automatiskt har ändrats till "ingen", varefter du har möjlighet att välja en annan identifieringsmetod. Om du nu väljer NemID/MitID som identifieringsmetod kommer naturligtvis signeringsmetoden att följa med.

1. Tryck på rullgardinsmenyn vid undertecknaren identifierad av
  2. Välj vilken identifieringsmetod som ska användas

Om du bara ändrar signaturmetoden och identifieringsmetoden behöver du inte göra något annat. Undertecknaren kan helt enkelt gå till den ursprungliga länken som han eller hon fick, där allt kommer att uppdateras.

Du kan på samma sätt ändra mottagaruppgifterna, vilket vi kommer att visa här. Som nämnts ändrar vi i exemplet här mottagarens namn och e-post, men du har också möjlighet att ändra CVR/CPR-nummer, referensnummer och telefonnummer.

1. Tryck på redigeringsknappen bredvid mottagarens namn
  2. Tryck på redigeringsknappen bredvid mottagarens e-post

Fälten kan nu redigeras. Du kan sedan göra ändringar i de markerade fälten. Kom ihåg att trycka på "spara" när du har gjort en ändring.

1. Korrigera/skriv in det namn som du vill korrigera till
  2. Tryck sedan på spara

När du har tryckt på spara visas en grön popup-fönsterruta i hörnet som bekräftar ändringarna. Om e-post eller telefonnummer har ändrats rekommenderar vi att du skickar ett nytt meddelande till undertecknaren så att de kan få signaturlänken till den uppdaterade e-postadressen/telefonen.

1. När du har ändrat e-postadress eller telefonnummer trycker du på Skicka ny meddelande till undertecknaren

Du har möjlighet att anpassa ordalydelsen i ett nytt meddelande till mottagaren innan du skickar ett meddelande.