Säkerheten vid säker filöverföring

Säkerheten bakom Säker filöverföring genom Addo Sign är på samma höga nivå som om du behöver komma åt din nätbank, e-Boks, Mit.dk eller liknande.

När du skapar en försändelse kommer filerna som skickas att laddas upp till en unik portal som endast kan nås av mottagaren genom en länk som skickas krypterad med TLS-kryptering och en identifieringsmetod vald av avsändaren.

Det är därför avsändaren själv som bestämmer hur hög säkerhetsnivån ska vara, utifrån vilken fraktmetod och identifieringsmetod som väljs. Mottagaren måste därför följa de krav som avsändaren valt.

Distribution
Skicka länk för nedladdning
Skicka filer direkt
Identifiering
Identifieringsmetoder

Skicka länk för nedladdning

För alla avsändare som har valt "skicka länk för nedladdning" är det ett krav att du använder en identifieringsmetod för att komma åt handlingarna.

Detta innebär att alla försändelser med Säker filöverföring inkluderar en 2-faktors identifiering innan de kan komma åt de skickade dokumenten.

Det finns därför, utöver säkerhetsskiktet av, Distribution av dokument via säker filöverföring via e-post, kommer alltid att skickas via en TLS-krypterad anslutning, med TLS 1.2 eller högre, om den e-post som den skickas till stödjer detta.

Distribution via SMS kommer även att fungera via stängd signalering och går inte att nå i förväg, men för detta finns även krav på legitimation. Detta kan vara särskilt relevant om du är tveksam till om du har skickat dokumentet till rätt mottagare.

Distribution av dokument med "Skicka länk för nedladdning" kan användas i samband med e-Boks, NgDP eller Mit.dk. Vi rekommenderar dock att dokument till en säker distributör skickas direkt, eftersom det redan finns ett identifikationslager för åtkomst till dokumenten däri. Mer om detta i avsnittet "Skicka filer direkt".

1. Du kan välja mellan att skicka en nedladdningslänk eller skicka filer direkt. Skillnaden mellan dessa 2 är att ett alternativ gör att ett meddelande skickas, där det finns en länk du kan klicka på för att komma åt dokumentet. Om du väljer att skicka filer direkt levereras filerna helt enkelt till mottagarens säkra inkorg.
  2. Det väljs vilken metod som ska användas för distribution.
  3. Identifieringsmetoden väljs om den har valts för att skicka en nedladdningslänk.

Skicka filer direkt

Om du väljer att skicka filer direkt via Säker filöverföring kommer de att skickas i förväg via en säker anslutning till någon av våra partners i samband med säker distribution, inklusive: e-Boks, NgDP eller Mit.dk.

Eftersom filerna skickas via en säker anslutning, och att plattformarna kräver att den som vill komma åt sin säkra brevlåda måste använda en 2-faktors identifieringsmetod, som NemID eller MitID, får du inte möjlighet att välja legitimation metod om man väljer denna distributionsmetod.

1. Du kan välja mellan att skicka en nedladdningslänk eller skicka filer direkt. Skillnaden mellan dessa 2 är att ett alternativ gör att ett meddelande skickas, där det finns en länk du kan klicka på för att komma åt dokumentet. Om du väljer att skicka filer direkt levereras filerna helt enkelt till mottagarens säkra inkorg.
  2. Du kan välja vilken distributionsmetod du vill distribuera dokumenten till. Här kan du bara välja e-Boks, NgDP eller Mit.dk om du skickar filer direkt.
  3. Ingen identifieringsmetod kan väljas om du skickar filer direkt.

Identifieringsmetoder

Som avsändare kan du välja mellan olika identifieringsmetoder som mottagaren av handlingen måste identifiera sig med för att få tillgång till handlingen.