Säker filöverföring guide

Säker filöverföring kallar vi också för Addo Transfer. Med säker filöverföring är det möjligt att skicka dokument eller filer till en mottagare utan ett behov om underskrift.

Detta tillåter ett pålitligt och säkert sätt att överföra känslig data.

I denna artikel vill vi gå igenom vad säker filöverföring är, hur det används och hur det ser ut för mottagaren.

Vad är säker filöverföring?
Så skickar du med säker filöverföring
Så ser det ut för mottagaren

Vad är säker filöverföring?

Säker filöverföring ger möjlighet för att säkert skicka ett eller flera dokument till en eller flera mottagare, men utan att fråga om underskrift. Innan mottagaren kan tillgå dokumentet ska de autentisera sig med den autentiseringsmetod som avsändaren har valt vid utskick.

För att få tillgång till dokumenten, ska mottagaren kunna autentisera sig med en av följande valmöjligheter:

• NemID/MitID
  • NemID anställd
  • Svenskt BankID
  • SITHS
  • Freja
  • Norskt BankID
  • Finskt Tupas
  • iDIN
  • eHerkenning
  • eIDAS
  • Efos
  • SMS kod
  • Hemlig kod (väljs av avsändaren)
  • FrejaOrg

Så skickar du med säker filöverföring

För att skicka en säker filöverföring ska du gå till Skicka-sidan, där du väljer Säker filöverföring.

1. Tryck på Skicka uppe i den blå menyn
  2. Välj Säker filöverföring

Härefter ska du lägga till mottagare. Det gör du genom att trycka på Lägg till en mottagare och fylla i all nödvändig information om mottagaren. Du har möjlighet för att lägga till precis så många mottagare du önskar.

1. Tryck på Lägg till undertecknare
  2. Fyll i nödvändiga uppgifter om mottagaren, t. ex. namn och e-mail
  3. Välj hur notifikationer ska skickas till mottagaren.
    Du kan som default välja mellan e-mail och SMS, och dokumentet/dokumenten kommer då skickas via en länk. Om ni har e-Boks eller Digital Post uppsatt på erat konto kan ni även välja att skicka dokumentet direkt.
  4. Välj hur mottagaren ska autentisera sig innan de kan se dokumentet/dokumenten
  5. Välj om det ska vara lösenord för mottagarens nedladdade dokument eller ej, och fyll i eventuell kod
  6. Tryck Lägg till för att lägga till mottagaren

När du har lagt till alla mottagare du önskar ska vara en del av utskicket, är du redo för att lägga till dokument. Det gör du genom att trycka på Lägg till dokument i Dokument-sektionen och välja det/de dokument som du önskar att skicka.

1. Tryck på Bifoga dokument
  2. Markera det/de dokument du önskar att skicka
  3. Tryck på Open/Öppna för att lägga till dokumentet/dokumenten

När du har lagt till mottagare, dokument och eventuellt referensnummer, ska du trycka "Nästa" för att gå vidare till nästa steg.

På nästa sida kommer du mötas av alla de meddelanden som skickas till mottagaren i samband med utskicket, samt de designinställningar dokumentet skickas med. Du har också möjlighet för att ändra i meddelandena och välja utgångsdatum osv. innan du skickar. Nedan vill vi gå igenom de olika meddelanden och möjligheter.

1. Här kan du skriva ett meddelande till mottagaren som kan ses när personen går in till signeringsportalen. Detta meddelande är valfritt
  2. Meddelandet Inbjudan är det första meddelandet som mottagaren får, som informerar om att de har ett dokument som har skickats till dem

1. Under Tidsfrist och påminnelsemeddelande har du möjlighet för att bestämma utgångsdatum och när det ska skickas notifikationer. Utgångdatumet bestämmer hur lång tid mottagaren har för att ladda ner dokumentet. Du har här också möjlighet för att redigera i meddelandetexten
  2. Under Design kan du se den logga och de färger till knappar som dokumentet kommer skickas med. Det är antingen designinställningarna på kontot eller på mallen som bestämmer detta

När du är nöjd med alla meddelanden är du redo för att klicka "Skicka".

Så ser det ut för mottagaren

När du har skickat din Säker filöverföring kommer mottagaren få en notifikation via vald notifikationsmetod. Nedanför kommer vi visa ett exempel med email som notifikationsmetod och hemlig kod som identifikationsmetod.

1. Här visas meddelandet "Inbjudan"
  2. Klicka här för att komma till dokumenten
  3. Här visas information omkring exempelvis avsändare och dokument

När mottagaren klickar på "Öppna dokumenten" ska personen först autentisera som med vald autentiseringsmetod. Nedanför används hemlig kod.

1. Skriv in den hemliga koden
  2. Klicka på "Logga in" för att komma till dokumenten

Härefter kommer mottagaren komma vidare till dokumenten och ha möjlighet för att ladda ner dem.

1. Här visas "Meddelanden till mottagare"
  2. Här visas de dokument som är skickade till mottagaren
  3. Tryck "Ladda ner" för att ladda ner dokumenterna till din enhet