Finnish Trust Network / Tupas

Finnish Trust Network (FTN) er oprettet af de finske myndigheder og overvåges af det finske transport- og kommunikationsagentur, Traficom.

Målet er at give finske borgere og virksomheder adgang til de nødvendige muligheder for at digitalisere deres processer samt imødekomme eIDAS regulativet, i form af en AeS (Advanced Electronic Signature).

1. Hvad er FTN?
2. Hvordan indstiller jeg en skabelon til FTN?
3. Hvordan indstiller jeg en underskriver til at bruge FTN?
4. Hvordan underskriver man?
5. Hvordan ser den resulterende underskrift ud?

Hvad er FTN?

FTN blev dannet i 2017 for at imødekomme nye krav - både lovgivningsmæssigt og compliancemæssigt, i forbindelse med identifikation- og underskrift med eID, hvorefter tidligere TUPAS så småt er udgået, da det bygger på et næste 20 år gammelt system, der ikke længere overholder de nye kryptografiske krav samt nye sikkerhedskrav beskrevet i eIDAS regulativet.

FTN er en kombination af identitetstjenester og bank-id'er.

Hvordan indstiller jeg en skabelon til FTN?

I Addo har du to forskellige muligheder for at sætte FTN som underskrift metode. Du kan enten gøre det inden afsendelse af dokumentet, eller i Skabeloner.

Vi vil nu gennemgå hvordan du ændrer din skabelon til at bruge FTN.

Når en skabelon er indstillet til at bruge en særlig signeringsmetode, vil enhver afsendelse der benytter sig af den skabelon, som udgangspunkt bruge denne signeringsmetode.

Du kan dog til enhver tid inden afsendelse, ændre underskriftmetoden til noget andet, hvis ikke du ønsker at denne transaktion skal benytte sig af FTN.

1. Klik på Tandhjulet i øvre højre hjørne
  2. Klik på Skabeloner i venstre side
  3. Klik på den skabelon du ønsker at ændre. (For at oprette en ny skabelon skal du bruge denne guide)

Du vil nu se et nyt vindue:

1. Klik på Menuen under Underskriftmetode og vælg Finsk Tupas
  2. Klik på Gem i bunden af siden.

Din skabelon benytter sig nu af FTN som underskriftmetode, og er klar til brug.

Hvordan indstiller jeg en underskriver til at bruge FTN?

1. Klik på Send
  2. Klik på Tilføj underskriver
  3. Klik på Menuen under Underskriftmetode og vælg Finsk Tupas
  4. Klik på Tilføj

I feltet Finsk Personnummer, kan du indsætte et Finsk Personnummer, for at sikre dig at personen der underskriver er den rette.

Bemærk - Måden dette fungere på, er ved at underskriveren skal angive deres Personnummer efter de allerede er logget ind med en af bankløsningerne. Det fungerer altså reelt set blot som en hemmelig kode, som underskriveren allerede kender, uden man behøver at sende dem en kode til underskriftportalen.

Du kan nu sende dit dokument til underskrift, og så vil det blive med FTN.

Hvordan underskriver man?

Måden man underskriver / logger ind med Finsk Tupas, variere efter hvilken bank man bruger. Det eneste der er fælles er den portal man kommer igennem til at starte med.

Efter at have valgt en bank heri, og logget ind, vil man blive bragt til signeringsportalen.

Man klikker nu Læs og underskriv og bringes til et nyt vindue

Når man derefter klikker Underskriv dokument og Fortsæt, får man en bekræftelse på, at dokumentet er underskrevet.

Hvordan ser den resulterende underskrift ud?

Underskriftstemplet finder man i bunden af det signerede dokument.

Uanset hvilken bank underskriveren er logget ind med, vil det resulterende stempel se ens ud for alle FTN stempler: mceclip6.png